مهندس عزیزالله علیمحمد، مدیرعامل شرکت ایران ترانسفو ری هفته گذشته در دیدار مهندس محمدرضا مسفروش رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و هیات همراه از تاسیسات تولیدی این شرکت در شهرک صنعتی پرند خواستار حمایت واقعی از شرکتهای تولیدی شد. شرکت قدیمی ایران ترانسفو ری؛ یکی از زیرمجموعههای شرکت ایران ترانسفو متشکل از ۱۴ واحد تولیدی است که جملگی به کار تامین نیازهای کشور به انواع مبدلهای انرژی الکتریکی مشغول هستند.
ایران ترانسفو ری که تا اوایل امسال در شهرری مشغول به کار بود با توجه به سیاستهای کلی وزارت صنعت، معدن و تجارت دال بر انتقال واحدهای صنعتی به شهرکهای صنعتی مصوب پس از تامین زمینی به مساحت ۱۳ هکتار در پرند به این شهرک انتقال یافت. فرایند ساخت و تجهیز تاسیسات پرند با توجه به مشکلات مالی و کمبود نقدینگی نزدیک به ۸ سال طول کشید. با توجه به همین مشکلات واحد برش شرکت در کنار آزمایشگاه مجموعه در محل قبلی در شهرری همچنان دایر و مشغول به کار است. اهتمام جدی به تولید محصولات با کیفیت و منطبق با دانش فنی روز جهان همیشه در دستور کار ایران ترانسفو ری بوده که اخذ استانداردهای ملی ایران و استانداردهای بینالمللی از جمله ISO14001، ISO18001 و … گواهی بر این مساله است.
این شرکت که به نوعی شریک تجاری شرکت زیمنس آلمان است قراردادهایی با شرکتهای برق منطقهای برای تامین نیازشان به انواع ترانسفورماتور دارد. با این حال مهندس فتاح که معاونت اجرایی مدیر عامل است مواردی چون کمبود نقدینگی، واردات بیرویه محصولات مشابه از خارج و اهمال در اجرای قانون مربوط به فعالیت در شهرکهای صنعتی را پاشنه آشیل فعالیت این شرکت عنوان میکند. در حالی که شرکت ایران ترانسفو ری نزدیک به ۷۰ میلیاردتومان از شرکتهای دولتی مطالبات معوق دارد قادر به تامین ۵۰ میلیارد تومان نقدینگی مورد نیاز خود برای واردات ماشینآلات جدید نیست. هرچند محمدرضا نوبخت، معاون رئیسجمهور در مراسم بهرهبرداری از تاسیسات جدید این شرکت در پرند در اردیبهشت ماه سال جاری وعده تسهیلات دولتی ۵۰ میلیاردتومانی برای کمک به حل معضل نقدینگی شرکت را داده بود اما این قول در سطح همان وعده ماند و هرگز محقق نشد. فتاح تاکید دارد شرکت ماشینآلات جدیدی به آلمانیها سفارش داده که با وجود آماده بودنشان امکان حمل به ایران به دلیل عدم تسویه حساب وجود ندارد.
بخشی از این ماشینالات مربوط به آزمایشگاه فشارقوی شرکت است که در صورت تکمیل در ایران و خاورمیانه بیبدیل خواهد بود و با راه اندازی آنها طرح توسعه فوق توزیع ترانس ها به مرحله به بهره برداری می رسد. یکی دیگر از چالشهای شرکت واردات محصولات مشابه به کشور با وجود قوانین بازدارنده است که همچنان به قوت خود باقی است. بالا بودن تعرفه واردات برخی اقلام مورد نیاز شرکت که تولید داخل ندارد در کنار تعرفههای پایین واردات محصولات آماده و توافقنامههایی که تعرفههای ترجیحی را ایجاب میکند هم مزید بر علت شده است. فتاح به عنوان نمونه از مذاکرات اخیر با کرهایها برای واردات ۴۰ هزار دستگاه ترانسفورماتور اشاره میکند در حالی که تمامی این اقلام قابلیت تولید در داخل را دارد.
این در حالی است که ایران ترانسفو ری با حدود ۶۰۰ نیرو و دیگر شرکتهای هلدینگ که برای ۴۳۰۰ نفر ایجاد اشتغال کرده اغلب با کمتر از ۶۰ درصد ظرفیت فعالیت میکنند. عدم اعمال قوانین مربوط به نحوه فعالیت در شهرکهای صنعتی از دیگر موارد اعتراض تولیدکنندگان از جمله ایران ترانسفو ری است.این شرکت با هدف برخورداری از تسهیلات و امتیازات در نظر گرفته شده برای شرکتهای مستقر در شهرکهای صنعتی تصمیم به انتقال به پرند گرفت که یکی از آنها برخورداری از معافیت مالیاتی ۵ ساله بود. حالا نه تنها این شرکت مشمول این قانون نشده که شرکت عمران شهرک صنعتی پرند حتی قادر به تامین نیازهای اولیه و پایه برای فعالیت این واحد همچون آب کافی هم نیست. مهندس مسفروش در این بازدید با عملکرد و مشکلات ایران ترانسفو ری آشنا شدند و قول مساعد داد که نسبت به پیگیری مطالبات شرکت و حل و فصل مشکلات موجود در حوزه شهرک صنعتی پرند اقدامات لازم را به عمل آورد.